Yüz ve Vücutta Meydana Gelen Kesilerin Onarımı

YÜZ VE VÜCUTTA MEYDANA GELEN KESİLERİN ONARIMI, PLASTİK CERRAHİ ANKARA

Yüzümüzde, vücudun çeşitli yerlerinde tam kat yani cilt ve cilt altı kesiler meydana geldiği zaman bu kesilerin daha iyi iyileşmesi için onarılması gereklidir. Yüzde ve diğer alanlarda kesiler çok farklı şekilde meydana gelebilir. Kesici aletlerle olabilir. Gelen darbeler kesilere yol açabilir. Trafik kazaları, çeşitli işe kazalarında ve çok çeşitli nedenlerle kesiler meydana gelir. Bu durumda öncelikle kişide diğer alanlarda bir yaralanma mevcut olabilir bu durum değerlendirilmelidir. Örneğin yüzde kesi meydana gelen bir hastada bu daha çok dikkat çekmekle beraber diğer alanlarda da ciddi hasarlar mevcut olabilir.

Örneğin malar bölgede yani yanaklarımızda tam kat bir kesi meydana geldiği zaman cilt, cilt altı dokular kesilir, doku bütünlüğü bozulur. Herhangi bir alanda tam kat kesi olduğu zaman cerrahinin temel prensibi bu alanın uygun olarak onarılmasıdır. Peki bu nedir? Keside cilt altı öncelikle eriyen dikişlerle onarılır. Bu durumda cilde binen yük azalabilir ve yara izi daha az kalabilir. Cilt altı onarıldıktan sonra cilt uygun şekilde onarılır. Çeşitli cilt dikiş teknikleri vardır. Toplumda estetik dikiş olarak bilinen dikiş cilt altından gizli olarak atılan dikiştir. Her hasta her alan bu teknik için uygun değildir. Yara izi daha az kalmasında dikiş önemli olduğu kadar yaranın nerde olduğu, yaralanmanın nasıl olduğu, kişinin yaşı, sağlık durumu, genetik faktörler çok önemlidir. Bir hastada dikiş izi az kalabilir. Diğerinde daha çok kalabilir. Temel olarak bir kaç tip deri dikişi vardır. Tek tek atılan dikiş, daha önce bahsedilen gizli estetik dikiş olarak bilinen dikiş, over over denilen dikiş gibi..hangi alanda hangi dikişin atılacağına işlemi yapan plastik cerrah karar verecektir. Dudak dikmekte kullanılan dikiş, göz kapak dikilmesinde kullanılan dikişten farklı olabilir.

Hastalardan sık gelen sorulardan biride dikişin iz bırakacağıdır. Dikiş iz bırakmaz, izi yaralanma bırakmaktadır.Tabiki daha iyi uygun teknik ve malzeme ile kapatılan yaralarda daha az iz kalabilir. Ama asıl olarak yara meydana geldiği zaman bu alanda iz kalacaktır.

Dikiş atılmayan yara kapanır mı? Evet tüm yaralar zamanla kapanırlar ama dikiş atılmayan yaralar daha geç kapanır ve daha fazla iz kalabilir.

Doku yapıştırıcısı iz bırakır mı ?çok sorulmaktadır. Daha önce bahsedildiği gibi yaralanma meydana geldiği zaman iz kalır,doku yapıştırıcısı uygun durumlarda kullanılabilir. Çok derin olmayan yaralar bu işlem için daha uygun olabilir. Yara kapamada en uygun teknik yoktur. Sizin durumunuz önemlidir.

Dikişsiz yara kapama, yara yapıştırma nasıl bir işlemdir? Bazı yaralarda yüzeyel basit kesiler steril strip denen özel bantlarla kapatılabilir. Bir süre bu alanda bantlar tutulur. Sonrasında bantlar alınır. Bu işlem sonrasıda izler kalacaktır. Dikiş atılan yarada iz kalır mı sorusu hep sorulmaktadır. Evet yaralanma olduğu için iz kalır. Dikiş olmazsa iz kalmaz yanlış bir bilgi gibi durmaktadır. Uygun dikilen yaralarda daha az izler kalacaktır. Yapıştırma dikiş açılır mı sorusunun cevabı evet tüm yaralar uygun şekilde bakılmazsa açılabilir.

Dikiş atıldıktan sonra kaç gün sonra su değebilir. En sık sorulardandır. Normalde yaralar 24-72 saat üzerinde epitelize olur. Yani üzeri doku ile kaplanır. Su geçirmez olur. Ama bu kişiler arasında değişir. Yaralanma şekli önemlidir. Bazı yaralar çok kirli olabilir. En doğru bilgiyi doktorunuzun vermesi önemlidir.

Yüz bölgesine atılan dikişler genelde 7 gün civarı alınabilir. Vücut bölgesine atılan dikişler daha geç alınabilir. Ağız içi, dudak gibi alanlarda eriyen ipler kullanıldıysa alınmayabilir. Yara içine atılan cilt altı dikişler alınmaz. Dikiş alınması sonrası izler zaman içinde daha az görünür hale gelir. Yaraların iyileşmesi 6 ay 12 ay arasında olmaktadır. Dikiş alınması sonrası doktorunuz uygun görürse çeşitli iz azaltıcı kremler kullanılabilir.