Kadınlarda normalden büyük göğüslerin çok çeşitli sebepleri olabilir. Sıklıkla genetik nedenli gibi görünmektedir. Aile hikayesi mevcuttur. Doğum yapan hastalarda doğum sırasında ve sonrasında aşırı büyüme meydana gelebilir. Aşırı kilo alımıda memelerin normalden büyük olmasında neden olabilir.
Büyük göğüsler ne gibi sorunlara yol açar?
Büyük göğüsler sırt ve boyun bölgesine binen ekstra ağırlık demektir. Bu hastalarda boyun ,sırt ağrıları sık görülebilir. Günlük hayatta kıyafet bulmak güçleşebilir. Kişiyi zorlar. Normalden büyük göğüsler kişiyi daha kilolu gösterebilir.
Kimler bu ameliyata uygun bir aday olabilir?
Genelde 18 yaş üzeri veya göğüs gelişimi tamamlanmış hastalar bu operasyon için uygun bir aday olabilirler. Genç kızlarda bazı durumlarda ergenlik sonrası göğüslerde aşırı büyüme görülebilir. Bu durumda da göğüs küçültme operasyonu yapılabilir. Buna doktor karar verecektir.
Emzirme sonrası ne zaman ameliyat yapılabilir?
Doğum ve emzirme sonrası bu ameliyat yapılabilir. Genelde emzirme bittikten sonra en az 6 ay civarı beklemek gereklidir. Doğum yapmış ama emziremeyen annelerde de gene 6 ay civarı beklenmesi uygun olabilir.
Operasyon öncesi tetkik gerekir mi?
Evet öncesinde hastanın yaşına göre ultrason ya da mamografi istemekteyiz.
Gene cerrahi işlem olduğu için rutin kan ve diğer tetkikler yapılır.
Operasyon ilgili detaylar nedir?
Ameliyat yaklaşık 2.5 saat sürer. Genel anestezi altında yapılır. Çok çeşitli teknikler vardır. En iyi teknik yoktur. Cerrahın tecrübesinin iyi olduğu, sizin uygun olduğunuz teknik en doğru tercih olabilir. Operasyon sonrası göğüsten kan boşaltan drenler olacaktır. Dikiş hatlarına steril bantlar yapıştırılır. Sık pansuman değişmez. Bu bantlar uzun süre bir terslik olmazsa tutulur. Sonrasında alttaki genelde dikiş hatları kaynamış olurlar. En sık yapılan operasyonlar ters t izli ameliyattır. Meme başında, alta doğru uzanan, göğüs olukta izler kalır.
Ameliyatta çıkan dokular ne olur?
Bu dokular tartılır. Çıkan doku miktarı size söylenir. Ayrıca çıkan dokular patolojik inceleme için tahlile gider. Sonuç önemlidir. Takip edilir.
Ameliyat sonrası özel sütyen takılır mı?
Evet takılır bu göğüse basmayan özel telsiz sütyendir. Hastaların 2 ay civarında kullanması istenir ama gene teli olmayan başka sütyenlerde giyilebilir.
Ağrılı bir ameliyat mıdır?
Ağrı eşiği çok değişkendir. Sıklıkla hastalar göğüs alt kısımda yanma tarifler. Operasyon sonrası ağrı kesici ilaçlarla hasta genelde çok ağrı çekmeyebilir.
İyileşme süreci nasıl olur?
Her kişide süreç farklı işler. Bir gece sıklıkla yatış olur. Ertesi gün drenler alınır. Hasta eve döner ilk hafta mümkünse dinlenme öneriyoruz. Kontroller olur. Evde kullanmak için ilaçlar yazılır. Günlük hayata dönüş genelde 7-10 günde olur.
Kontroller nasıl olur?
Genelde taburculuk sonrası ikinci günde hasta görülebilir. Sonrasında ilk hafta görülebilir. Hastanın durumuda önemlidir. Daha sık görülen hastalar olabileceği gibi uzaktan gelen sorunu olmayan hastalar daha az görülebilir. Çok rutin bir uygulama olmayabilir.
Ameliyat sonrasında izler kalır mı? Evet meme küçültme ameliyatı sonrasında izler kalıcıdır. Genelde hastayı çok rahatsız etmezler. 1 yıl içinde izler genelde çok daha az belli olurlar.
Operasyon sonrası süt verilebilir mi?
Cevabı hem evet hem hayır olabilir. Meme başı koruyucu tekniklerde süt verilebilir. Ama bununla ilgili bir garanti vermek mümkün değildir.
Ameliyat sonrası meme başında his kaybı olur mu?
Meme başı koruyu tekniklerde olmayabilir.aynı hastada bir memede his kaybı olup , diğer memede olmayabilir. Ilk başta his kaybı olan hastalarda zamanla his geri gelebilir.